𓃠 BLACK FRIDAY 2024, lista magazinelor și ora la care încep reducerile! 🔥🖤🕓

Afacerile din retail au crescut cu 8,1% în primele opt luni ale anului; Vânzările de produse nealimentare domină piața

Comerțul cu amănuntul se dezvoltă constant; Creșteri de 8,1% susținute de cererea pentru produse nealimentare

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere semnificativă de 8,1% în primele opt luni ale anului, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Acest avans a fost impulsionat în special de creșterea vânzărilor de produse nealimentare, care au înregistrat o creștere de 13,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au urcat cu 4,2%, iar comerțul cu carburanți a avut un plus de 3,6%.

Raportat la cifrele ajustate sezonier și în funcție de numărul de zile lucrătoare, afacerile din retail au consemnat o majorare de 7,3% în intervalul ianuarie-august 2024. Creșterea a fost condusă tot de vânzările de produse nealimentare, care au avansat cu 12,7%, urmate de produsele alimentare, băuturi și tutun, ce au crescut cu 3,6%, și comerțul cu carburanți în magazine specializate, care a urcat cu 3,3%.

În luna august a acestui an, comerțul a înregistrat o creștere de 8,1% față de aceeași lună din 2023, dar și o majorare de 2,1% comparativ cu luna iulie 2024. În detaliu, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 16,9% față de august 2023, iar cele de produse alimentare, băuturi și tutun au avut un plus de 4,4%. Cu toate acestea, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule a scăzut cu 2,5% în august 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comparativ cu luna iulie 2024, în august vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 4,7%, comerțul cu amănuntul al carburanților a avut un avans de 0,8%, iar vânzările de produse nealimentare au înregistrat o creștere de 0,7%.

Via: businessmagazin.ro


Autor: Manuela Frasie-Debretin