𓃠 BLACK FRIDAY 2024, lista magazinelor și ora la care încep reducerile! 🔥🖤🕓

Dezvăluire după un deceniu: De ce a vândut eMAG televizoare la 1,5 lei de Black Friday 2014?

Televizoare la 1,5 lei de Black Friday 2014 la eMAG; Eroarea care a șocat piața de retail

Companiile trebuie să acorde o atenție sporită integrității datelor pe care se bazează în business, deoarece erorile pot avea consecințe grave. Sorin-Gabriel Rotaru, Business Intelligence Manager în cadrul Tazz, a subliniat acest aspect în cadrul evenimentului „AI Reality Tour”, organizat de Qlik la București. Potrivit lui, folosirea unor fișiere Excel accesate de mai multe persoane poate duce la erori majore.

Sorin-Gabriel Rotaru

„Puteți să țineți datele în Excel, chiar este bun pentru calcule și este foarte flexibil, dar trebuie să aveți în vedere că apar frecvent erori. Astfel, deciziile de business pot fi luate pe baza unor date incorecte”, a avertizat Rotaru. El a oferit un exemplu notoriu din 2014, când o eroare în Excel a dus la vânzarea unor electronice la prețuri extrem de mici de către eMAG, în timpul evenimentului Black Friday.

La acea vreme, televizoare și alte produse au fost listate la prețuri de 1-8 lei, în loc de sute sau mii de lei. Potrivit lui Rotaru, eroarea a fost cauzată de un angajat nou, venit dintr-o altă companie, care folosea un fișier Excel setat în limba română și a confundat virgula cu punctul. În loc să introducă prețul corect de 1.500 de lei, acesta a fost setat la doar 1,5 lei.

Conform comunicatului eMAG de atunci, între orele 20:30 și 22:59, o eroare de încărcare a prețurilor a făcut ca anumite produse resigilate să fie vândute la prețuri derizorii. Astfel, s-au înregistrat 730 de comenzi pentru produse cu prețuri incorecte. De exemplu, telefonul Samsung Galaxy S4 s-a vândut la prețul de 1 leu, redus de la 1.449 lei, iar un televizor LED Smart TV 3D Philips de 117 cm, Full HD, a fost achiziționat la doar 3 lei, în loc de 4.246 lei.

Valoarea totală a reducerilor greșite a ajuns la aproximativ 1,6 milioane de lei. Printre cele mai mari reduceri s-a numărat un switch Cisco Catalyst 2960, care a fost achiziționat la prețul de 8 lei, în condițiile în care prețul de listă era de 11.190 lei. În doar două ore și jumătate, erorile din sistemul de prețuri au generat pierderi semnificative pentru companie.

Sursa: Ziarul Financiar


Autor: Ervin