🎁 Magazine cu campanii și reduceri partenere BF.ro!

Românii au cheltuit 128 de miliarde de lei cu cardul în șase luni; creștere spectaculoasă

Plățile cu cardul în România cresc cu 20%; Visa susține femeile antreprenor

Românii au cheltuit 128 de miliarde de lei folosind cardurile în primele șase luni ale anului 2023, conform datelor BNR. Plățile cu cardul au crescut cu peste 20% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la aproape un miliard de tranzacții. Numărul cardurilor a crescut și el cu peste un milion, ajungând la 20,9 milioane de carduri contactless, arată Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, într-un interviu acordat Economica.net.

Preferința pentru plățile digitale este evidentă și în comerțul electronic, unde plățile online cu carduri Visa au crescut cu 33% în prima jumătate a anului 2023 față de aceeași perioadă din 2022. Conform studiilor Visa, 80% dintre români percep plățile cu cardul ca fiind mai sigure și peste 90% le consideră mai rapide. În plus, 83% dintre români preferă plățile digitale în timpul călătoriilor internaționale.

Plățile mobile au înregistrat o creștere spectaculoasă de 64% în 2023, cu peste 8 din 10 utilizatori care fac cumpărături de pe smartphone. În prezent aproape toate cardurile aflate în circulaţie sunt contactless şi pot fi folosite la POS sau pentru plăţi prin Tap to Phone, care permite micilor antreprenori să accepte plăți digitale prin transformarea oricărui telefon Android într-un terminal de plată.

Programul „Visa She’s Next”, lansat în România în parteneriat cu ING Bank și Impact Hub Bucharest, susține femeile antreprenor. La prima ediție au fost peste 1.000 de înscrieri, iar finalistele beneficiază de sesiuni de mentorat și coaching, având șansa de a câștiga granturi de 10.000 de euro. Visa sprijină și tinerii antreprenori prin programul fundației LEADERS, The Leadership School.

Raiffeisen Bank a ales să emită toate cardurile sub sigla Visa, consolidând astfel parteneriatul de trei decenii dintre cele două entități. Acest parteneriat simplifică operațiunile bancare, reduce costurile și îmbunătățește eficiența, permițând Visa să accelereze adoptarea inovațiilor în plăți și oferind soluții avansate antifraudă și plăți instant.


Autor: Manuela Frasie-Debretin